dimarts, 12 de febrer del 2013

Camèlia, la flor de Galícia

Galícia és una terra coneguda per la qualitat dels productes que extreuen dels seus rius, del mar i de les seves terres. Són apreciats els seus vins blancs i els formatges, són famosos els seus peixos i marisc, segurament els millors de la Península, i la seva carn i productes hortícoles tenen una bona reputació.

Però no tot són centollos, vino Ribeiro i pimientos del Padrón. Passejant pels carrers de Santiago de Compostela, entre xupitos de licor café i tapes de pop, em va sorprendre l’ús de la camèlia com a arbre d’alineació i arbust en carrers, places i jardins. De la mateixa manera que en altres llocs podem trobar plataners, til·lers, acàcies o palmeres, a Galícia és molt comú l’ús de la camèlia. Potser no m’hagués sorprès tant aquesta planta si no fos per que estava en el seu millor moment de l’any, i és que la camèlia és una planta que floreix a la tardor i a l’hivern, èpoques en que són escasses altres flors. A més, presentaven una floració exuberant, a causa de les perfectes condicions que té Galícia per aquesta planta. És imprescindible disposar d’un sòl àcid, porós i amb gran quantitat de matèria orgànica pel seu desenvolupament, i la terra gallega és més àcida que la sang d’en Jimmy Hendrix, degut principalment al material original en que esta format el sòl i a les abundants precipitacions. Tampoc toleren la calor ni les gelades i els hi agrada l’ambient humit.

Pertanyent a la família de les Theaceae, la Camellia és un gènere de plantes amb flor i de fulla persistent amb unes 250 espècies, originària de l’Àsia tropical i introduïda a Europa al segle XVIII. Tot i haver-hi altres exemplars que destaquen per les seves flors ornamentals, com la C. reticulata, la C. sasanqua i la C. saluenense, la C. japonica és l’espècie més utilitzada i cultivada com a planta ornamental, destacant també la C. sinensis utilitzada per preparar la infusió típica, el te. De Camellia japonica n’hi ha més de 2000 cultivars diferents, nombre que cada any va en augment amb l’aparició de noves varietats. Les seves flors varien de color, forma i mida, arribant als 10 cm de diàmetre i produint un ventall cromàtic que va des de el blanc al vermell amb nombroses tonalitats diferents.

“L’amor” de la camèlia pels gallecs no acaba aquí, sinó que també existeix la Ruta da Camelia, un circuit per diferents jardins vinculats a la cultura d'aquesta planta que travessa de A Coruña fins a Vigo, segurament un altre motiu per tornar per aquesta terra, a més de centollos, vino Ribeiro pimientos del Padrón.

Font: SEC (Sociedad Española de la Camelia)
Camellia japonica, Santiago de Compostela 6/2/2013


Camellia japonica, Santiago de Compostela 6/2/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada