dimarts, 16 d’abril del 2013

La colza

Aquets dies la colza tenyeix els camps d’un groc intens que contrasta amb el cel blau primaveral i el verd de fons dels cereals i d’un paisatge que s’ha refet amb les pluges de les últimes setmanes, res a envejar dels camps d’espígol de la Provença francesa, estèticament parlant.

La colza (Brassica napus) és una planta oleaginosa anual o biennal, depenent de la varietat i si la sembra és tardana, de la família de les Brassicàcies. De les seves llavors s’extreu oli destinat principalment a la indústria del biodièsel i dels residus sòlids s’en obté farratge amb un alt contingut en proteïnes. La colza ha tingut una forta implantació en els últims anys com a una bona alternativa a la plantació de  blat, ja que permet millorar la terra amb un canvi de cultiu i al estar lligada al negoci dels carburants el preu no baixa com sovint ho fa el dels cereals.

L’oli de colza és nociu per la salut, ja que conté àcid erúcic i glucosinolats, fins al punt que es pot utilitzar com a pesticida. Als anys 70 científics i productors d’oli canadencs van crear la Canola, arònim de Canadian Oil Low Acid, una varietat de colza obtinguda per un procés de selecció i de canvi genètic per reduir el seu contingut tòxic. No entratré en el debat de si és bo o no utilitzar aquest oli per cuinar, però jo seguiré fent servir oli d’oliva.

El cultiu de colza transgènica també és tema de discussió, com tots els conreus alimentaris modificats genèticament per obtenir-ne unes propietats determinades. El gènere Brassica té molta facilitat per creuar-se i donar descendents fèrtils, i la flora silvestre de la península és molt rica en aquest tipus de plantes.  Tot i no estar autoritzat a Europa, excepte per cultius experimentals, l’abocament accidental de llavors de colza transgènica durant el seu transport és molt perillós ja que la contaminació genètica és un procés irreversible. Els transgènics i la màfia alimentaria tenen molt que parlar, per això em reservaré aquest tema per un altre post.

De moment us deixo amb un parell de fotos d'aquesta planta fetes al costat de casa.


Font: infoagro.com

Camps de colza, Santa Cecília de Voltregà 13/4/2013

Camps de colza, Santa Cecília de Voltregà 13/4/2013


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada